18 Şubat 2015 Çarşamba

Dış Ticarete Yardımcı Olan Meslekler...

    Dış Ticaret işinin tek başına var olmayan bir iş olduğu konusunu geçen yazımda belirtmiştim. Dış Ticarete taraf olan, işlemlerin gerçekleşmesinde yardımcı olan meslekler vardır. bunları bilmeniz işinizi yürütmeniz açısından büyük önem arz eder. Peki kimler, hangi meslekler Dış Ticarete yardımcı olurlar?
    Aslında temelde bakıldığında, alıcı ve satıcı arasındaki mal satılıp, alınması işlemidir Dış Ticaret. Ancak günümüzdeki özellikle uluslararası olarak yapıldığında yasaları ve prosedürleri işi biraz çetrefilli hale sokmaktadırlar. Alıcı ve satıcı; kalite dahilindeki malın, verilen tarih içinde teslimi ve tabiki malın bedelinin de zamanında ödenmesi konusunda yükümlüdürler. Bu sorumluluklarını yerine getirirken de yardımcı-aracı firmalardan ingilizcesi "Outsource" diye tabir edilen bu dış hizmeti almak zorundadırlar. Bu hizmeti, ticareti yapan kişilere sağlayan profesyonel kapsamlı firmalar şunlardır; Sigorta Şirketleri - Nakliye Şirketleri - Gümrük Müşavirleri - Bankacılar  ve bazı durumlarda büyük parti mallar konusunda ihtiyaç olan Gözetim Şirketleri.
   Yardımcı dediğimiz bu meslek kolları, Dış Ticaret operasyonlarınızın  sorunsuz gerçekleştirilmesinde önemli görevler üstlenirler. Bir başka şekilde de  örneğin bir süre sonra samimiyetinizin artacağı gümrük müşaviri, işleminizi daha çabuk yapmanız konusunda size yardımcı olacaktır v.b. Pratikliğin yanında kurumsallıklarını da ön planda tutan bu meslek kolları size verdiği hizmet karşısında ve gerçekleştirdiği ithalat-ihracat işleminiz için size fatura keseceklerdir.


    Foreign Trade as profession is not solo job. Need the some helper professions for this trade transactions. And Who are the helper professions?
    On basic Foreign Trade; seems between buyer and seller but its not simple like that. Cause, you need the outsource (other helper professions) for fulfillment of responsibilities. These professions are; Insurance Companies - Shipping Companies - Customs Brokers - Bankers and sometimes Surveillance Companies.
    Your Foreign Trade Operations are carried out smoothly by this professions. These corporations will giving invoice in return for operations to you.

2 yorum: