20 Şubat 2015 Cuma

Dış Ticarette Operasyon Akışı Nasıl olmalıdır?

    Genel bir ticarette olduğu gibi buna çok benzer yapıda bir işlem akışı Dış Ticaret Operasyonlarında da gözlemlenebilir. Her zaman olduğu gibi öncelik satış işlemlerinin gerçekleştirilmesindedir. Daha sonra malları alış işlemleri gerçekleştirilebilir. Sonuçta satılan mallar ihraç gümrüğünden geçmeden ithal gümrüğüne giremeyecektir.
    Sözleşme imzalama şartı olmaksızın öncesinde İhracat yapmak isteyen kişi İhracatçı Birliğine üye olarak, fatura cildini ve gümrük beyannemesini söz konusu birliğe onaylatır. Birlik karşılığında fatura değeri üzerinden üyelik aidatı tahsil edecektir. İhracatçı ürünlerini ülkesinden çıkartması ve ithalat yapan kişinin ürünler, gümrükten alabilmesi için çeşitli belgelerin düzenlenmesi için gerekli, kamu kuruluşlarına başvurmak gereklidir. Bunlar ithal ve ihraç edilecek ürün hakkında özelliklerin ve analizlerin yapıldığına dair sertifikalardır.
   Hazırlanan belgeler her koşulda Gümrük Müşavirine teslim edilmelidir. gümrük işlemleri gerçekleştirilen ürünler, nakliye için hazır duruma gelmiş olurlar. Vesaik belgelerinin son onayları da tamamlandıktan sonra ihracat yapan kişiye iade edilecektir. Bu vesaik içerisinden ithalatçının istediği belgeler ayrılarak posta ya da nakliye aracı ile ona teslim edilir.
   Böylece ithalatçıya ulaşacak vesaik belgeleri, ithalatçı kendi gümrüğüne ibraz eder ve bu şekilde gümrükten malı alabilir yoksa kendi ülkelerinde hazırlanmış bir vesaik işe yaramayacaktır. Daha sonra tüm gümrük işlemlerini halledip, mallarını gümrükten teslim alabilir. Son aşama da taraflar arasında anlaşılan ödeme miktarının ithalatçı tarafından anlaşıldığı şekilde gerçekleştirilmesiyle son bulur. Bazı teknolojik online sistemler ile malınızın olduğu gemi şu an Dünyanın neresinde ve ne zaman teslim edilecek bunu izleyebilirsiniz. Bunun yararı ihracatçı tarafından, ithalatçıya yaklaşık bir termin süresi verebilmesinde işe yaramaktadır. İthal ürünlerin özellikle gıda olan kısımları ülkemize girerken, Sağlık Bakanlığı izni ve Tarım İl Müdürlüklerinin kontrollerinden geçip izinlerinin alınmış olması gerekmektedir. Aksi taktirde ürünler gümrüğe takılacak ve bu işlemler gerçekleştirilene dek oradan çekilemeyecektir. Gümrükte bekleyen mallarınız için her beklediği gün süresince ek bedel ödeyeceğinizi sakın unutmayın.

   
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder