Hep kafaları kurcalayan bu soruya yanıt vereceğiz ve İhracatçı mı yoksa İthalatçı mı Profesyonel destek almalı bunu anlatacağım ancak öncesinde Profesyonel destek dediğimiz şeye tam olarak nerelerde ihtiyacımız olacak bunları bilmeliyiz.
Gümrük İşlemleri: Bu işlemler bir Dış Ticaret Operasyonunun olmazsa olmazıdır. İthal gümrüğünden ülkeye girecek malların gümrüğe giriş işlemlerinde ya da satılarak ihraç edilecek malların gümrükten çıkış işlemlerinde sürekli Gümrük İşlemleri yapılmakta ve buna ihtiyaç da duymaktayız. Normal şartlar altında İhracat ile ilgili gümrük işlemleri ihracatçı, ithalat ile ilgili gümrük işlemleri ithalatçı yapmalı iken artık günümüzde ICC nin sunduğu Incoterms Uygulamaları sayesinde taraf ayırmaksızın herkes istediği işlemi gerçekleştirebiliyor.
Nakliye (Taşımacılık) İşlemleri: Dış Ticaret içinde ne olursa olsun nakliye tektir. İthalat ya da İhracat üzerinde ikisinde birden olamayacağı için hangi tarafta olacaksa o taraf üstlenir ve masrafları belirli prosedürler içinde o taraf karşılar.
Sigorta İşlemleri: Sigorta da mallar için nakliye gibi tek taraflı ve bir defa için gerçekleştirilecek bir işlemdir. Sigorta nakliye ile eş güdümlü olarak zaten malların nakliye esnasında zarar görmemesi adına yaptırılan bir işlem bütünüdür. Burada dikkat edilecek nokta ise; nakliye için yapılmış anlaşmaya bağlı olmasıdır. Incoterms terimlerinden FOB, FCA, FAS ile nakliye yapılacaksa sigortayı ithalatçı ödemelidir. "D" li terimlerle yapılacak ise ihracatçı karşılamalıdır.
Banka İşlemleri: Banka işlemleri de gümrük işlemlerinde olduğu gibi iki tarafta da oluşan masraflar bütünüdür. Ve gümrük işlemlerindeki uygulamalar banka işlemlerinde de geçerli olmaktadır.
Bir Dış Ticaret Operasyonu esnasında ihracatçı için ülkeden döviz çıkarken, ithalatçı açısından da ülkeye döviz sokulmaktadır. Bu yüzden yetkili kurumlardan ve birliklerden gerekli izinlerin alınmasına ihtiyaç vardır. Bu kurumların hemen hemen hepsi her Dış Ticaret işleminde yer almamaktadır. Kuruluşlar Şunlardır:
- 2002 Temmuz itibariyler İthalatçı Birlikleri
-İhracatçı Birlikleri
-Ticaret ve Sanayi Odaları
-Tarım İl Müdürlükleri
-İthalat İşlemleri konusunda ilgili bakanlıklar
-Dış Ticaret Müsteşarlıkları
-Standardizasyon Denetmenlikleri
-Gümrük Müdürlükleri
Bu kuruluşlar Dış Ticaret İşlemleri içinde aktif olarak rol oynamaktadırlar ve çeşitli kazançlar elde etmektedirler. Ama asıl bahsetmemiz gereken Dış Ticaret Operasyonları içinde aktif olarak yer alan ama isimleri pek duyulmamış diğer kazanç kaynakları bunlar; Komisyonculuk- Transit Tüccarlık - Bayilik ve Temsilciliklerdir. Eğer tam olarak Dış Ticaret işi yürütemiyorsanız ya da kurmak istemiyorsanız bu aracı kurumlardan birinin gerçekleştirdiği gibi işler yaparak da iyi kazançlar elde edebilirsiniz.
Who should take the professional support? We will searching the answers to this question on that article.
Customs Procedures: These procedures requirement for Foreign Trade. We need this procedures during imports and export. Every side, can do every process thanks to Incoterms Aplications.
Transport Operations: This process should be one side in allways. One side will defray to Transport Costs.
Insurance Operations: This process look like to Transport Operations. Cause, insurance will protect to goods during transportation.
Banking: These procedures look like to Customs Procedures.
Importer or exporter should take the needed some permission from competent authorities. These competent authorities are:
- Importer Unions from 2002
- Exporter Unions
- Chamber of commerce and Chamber of industry
- Provincial directorate of agriculture
- Ministries about importer process.
- The Undersecretariat of Foreign
- Standardization Inspectors
- Customs Offices
These competent authorities are working on Foreign Trade as active. But there are other names like competent authorities in Foreign Trade. These names are: Brokerage - Transit Mercantilism - Distributor and Agencies. If you don't want working about Foreign Trade, you can working and gaining good money about these other mediation professions.
Dış Ticaret aracıları ile ilgili güzel bir yazı anlatım olmuş..
YanıtlaSil