24 Şubat 2015 Salı

Incoterms 2010 - Uluslararası Sözleşme Şartları

    İki taraf arasında yapılmış sözleşme ile uluslararası ticaretin ilk adımı gerçekleştirilmiş olur. Sözleşme de içerik olarak önem teşkil eden şeylerden biri tarafların sorumluluklarının kesin bir çerçevede belirlenmiş olmasıdır.
    Bu sorumlulukların hangi noktalar arasında oluştuğu; ödeme planları, nakliye, sigorta konusu gibi masraf doğuran işlemlerin ne koşullarda ve nasıl bölüşüleceği yapılan sözleşmede netleştirilmelidir. Bu söz konusu sorumluluklar ve yükümlülükler, zaman içinde bazı değişikliklere uğrayıp, düzenlemelere tabi tutulabilmektedir. İşte INCOTERMS programını oluşturan Uluslararası Ticaret Odası (ICC: International Chamber of Commerce) uygulamayı hayata geçirmiştir.
    İlk versiyonu 1936 yılında yayınlanmış olan Incoterms programının, zamana işleyen, gerek teknolojinin getirdiği değişiklikler gerekse ticaretin doğurduğu değişiklikler ışığında 1963, 1967, 1976, 1980, 1990, 2000 ve son versiyonu da 2010 daki Incoterms tir.

    Hala geçerli olan 2010 Incoterms i 4 gruptan meydana gelir ve bu gruplarda uluslararası ticarette önemli olan ve kesinlikle kullanılacak, karşınıza çıkacak alt gruplardan oluşur.
    Grup E (Çıkış) ( Exit)
    -EXW        : Exworks
    Grup F ( Navlun Ödenmemiş) ( Freight Unpaid)
    -FOB         : Free On Board
    -FCA         : Free Carrier
    -FAS         : Free Alongside Ship
    Grup C ( Navlun Ödenmiş) ( Freight Paid)
    -CFR         : Cost And Freight
    -CPT         : Carriage Paid To...
    -CIF          : Cost, Insurange And Freight
    -CIP          : Cost, Insurange Paid To...
    Grup D ( Varış) ( Destination)
    -DAT        : Delivered At Terminal
    -DAP        : Delivered At Place
    -DDP        : Delivered Duty Paid
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder